Gepubliceerd op

BeleidsRadar: democratiseert kennis, controle en betrokkenheid

Wie nu probeert te achterhalen waarom politici en gemeentes bepaalde besluiten nemen en welke informatie ze uitwisselen onderling heeft niets aan Google, of Bing, of zelfs ChatGPT, je krijgt gewoon niets nuttigs, of iets heel karigs uit het nieuws. De BeleidsRadar(.nl) maakt korte metten met deze gebreken! Warm aanbevolen voor Journalisten, burgers die de politiek volgen, maar ook mensen die graag willen zien hoe de vork in de steel zit … bijvoorbeeld politici en ambtenaren zelf!

Een maand geleden was ik bij een evenement over ‘civic government’, een bijeenkomst van mensen die graag willen werken aan een open, meer inclusieve en toekomstgerichte overheid waar technologie vooral een dienende functie heeft. Daarbij kwam ook de rol van de pers ter sprake. Mijn analyse was dat de pers in veel gevallen tandloos is geworden door commerciële belangenverstrengeling, afstomping van de inhoud, algoritmes op de socials en natuurlijk waarheidsperceptie door desinformatie en A.I.. Maar voor een democratie (aldus een van de sprekers) is de pers super belangrijk.

Dus wat doe je met deze twee gegevens: de pers kan op dit moment geen primaire rol spelen, want het is vechten tegen diverse bierkaaien en de democratie lijkt af en toe te leiden aan dezelfde symptomen. Stemmingmakerij en beperkt vertrouwen in de ‘waarheid’, of ‘feiten’ lijkt ook in de overheid en politiek een euvel te zijn, omdat de zenders zichzelf in diskrediet hebben gebracht, of vertrouwen op twijfelachtige bronnen.

Wat mij betreft is de volgende stap dan ook: geef in elk geval iedereen de middelen om niet alleen de bron van informatie te vinden en te lezen, maar vooral om de context van informatie en besluiten te begrijpen. Zo kan bijna iedereen zelf een waarheidsbeeld vormen, maar ook anderen helpen en hun stem te vormen. Dus: transparantie voor duidelijkheid. Korte lijntjes naar de bron is belangrijk.

De BeleidsRadar helpt met die transparante en kortere lijntjes. Je kan heel erg veel vinden over (alle?) (open documenten van) politiek en ambtenarij in gemeente, provincie, nationale overheid en Europa! Daarbij krijg je het opgediend zodat je zelf chocolade kan maken van de informatie. En dat doet maker Maarten Sukel met A.I. en het werkt verrassend goed!

Wat mij betreft is de BeleidsRadar een van de eerste toffe toepassingen van A.I. rondom de overheid die ik heb gezien. Wat me vooral treft is dat het wars lijkt te zijn van ‘algo’s’ en onnodige filters, dus geen voorkeur voor agenda’s, of politieke stromingen. Gewoon de feiten.

Maarten richt zich op het helpen van onder anderen overheden met het omgaan van de complexe wereld en vooral nuances over het toepassen van A.I. en daarbij werkt hij ook aan robuuste en schaalbare oplossingen omtrent A.I. De BeleidsRadar is een exponent daarvan en richt zich daarbij op transparantie.

Check het vooral snel zelf uit! https://beleidsradar.nl/

En check ook de LinkedIn posts van Maarten Sukel over zijn plannen en hoe hij streeft naar transparantie in de overheid met zijn initiatieven naast de BeleidsRadar.

Categorieën: