Gepubliceerd op

Een grim perspectief op de toekomst met big tech met Marietje Schaake – De Tech Coup

De toekomst van onze landelijke zelfstandigheid, democratie, veiligheid en gezondheid staat op het spel volgens Marietje Schaake, en ‘big tech’ is de oorzaak. Marietje besprak gisterenavond haar boek ‘De Tech Coup‘ in een ‘doopsgesprek‘, een serie van gesprekken met interessante mensen in de Singel Kerk in Amsterdam.

In het gesprek met de aanwezigen beantwoordde Marietje vragen naar aanleiding van haar boek en haar korte bespreking vooraf. Marietje, met een achtergrond in technologie, Nederlands en Europees beleid wordt gezien als een belangrijke stem voor het menselijk belang in een digitale wereld. Ze is gerespecteerd als expert voor leiders, onderzoekers en pioniers op het gebied van menselijke digitaal bestuur, beleid, moderne technologie zoals A.I. en bedrijvigheid.

Volgens Marietje is digitaal en met name de bedrijven die digitaal voor ons organiseren onbewust, en -vaker dan ons lief is- ook bewust onvriendelijk en schadelijk voor mensen. Onze hele overheid maakt bijvoorbeeld gebruik van Microsoft programma’s en de ontwikkelingen van AI gebeuren voornamelijk in Amerika in plaats van ook in Nederland. Daarvan is de voorsprong, macht, invloed en onze afhankelijkheid overweldigend. Dat tij moet gekeerd worden. Microsoft werd overigens ook nog bestempeld als een wolf in schaapskleren. Ze maken iets heel saais met hun kantoorsoftware en dat is hun reputatie, maar de schade die ze intussen verrichten en hun invloed is ongekend en mogelijk catastrofaal.

De lezing en het daaropvolgende gesprek was af en toe grim, en confronterend over waar we nu staan, en hoe het nu zover is gekomen. De boodschap: als we niet nu, met veel energie en snelheid andere keuzes maken en ons onafhankelijk maken van big tech invloed, dan lopen we groot risico. De aankomende jaren wordt het ook nog eens veel erger, omdat het nu gewoon heel traag gaat in overheden, europa, locaal. Omdat het probleem zo onzichtbaar is vanwegen het etherische karakter van digitaal, wordt het onvoldoende erkent. Het zal fout gaan, daar leek geen twijfel over te bestaan.

Op mijn vraag “Die mensen in big tech zijn toch ook gewoon mensen? Die zijn toch niet bewust kwaadwillend?” beantwoordde Marietje: “Deze mensen zijn gevangen in hun millieu en hun klimaat. Alles in hun leven jaagt naar winst, optimalisatie, geld, en destructief de concurentie voor te zijn of klein te maken.”. Dus ondanks dat het mensen zijn, is er van buiten gezien geen menselijkheid meer over. Een duister perspectief.

Als hoopvol geluid noemde Marietje dat er wel veel goede initiatieven zijn, maar gemak dient de mens en dat gemak komt nu van big tech. Een drastische aanpak met bijbehorende investeringen, zoals ook met defensie en energie, lijkt onoverkoombaar.

Dank aan Marietje Schaake voor de fijne voordracht en de antwoorden op onze vragen. Dat smaakt naar meer. Ook dank aan Doopsgezind Amsterdam voor het warme ontvangst, en de mensen van Herprogrammeer De Overheid voor het attenderen op deze lezing.

Categorieën: