Gepubliceerd op

Lorna Goulden, The Internet of People – Accelerating the roadmap towards an Internet of Things

Lorna Goulden kwam met een fijn opgebouwde presentatie waar we werden meegenomen naar inzichten over hoe we (product) design meer holistisch zouden moeten benaderen. De richting die ze aangaf is een betekenisvolle en lange relatie met designs en dingen om ons heen. Eigenlijk was haar presentatie een perfect vervolg op de presentatie van Iskander.

photo_report.004

In Lorna’s introductie gaf ze een korte beeld van het ontstaan van ’the internet of things’, gepresenteerd als ‘blauwdruk’ van hoe internetbureaus dat voor hun klanten kunnen doen. Ze gaf aan dat “the internet of things” voor velen nog een ongrijpbaar concept is.

Ze constateerde dat de vele ‘connected’ producten die ze kocht (gadgets, meters, en handige online aanvullingen op het leven) vrij snel de connectie verliezen met het Internet en haar leven. Het lijkt een beetje op de gadget-la of het speelgoed van een kind: het verdwijnt als vanzelf steeds verder in de kast en blijft geen deel van je leven [red]. Dat staat haaks op de gedachte van ’the internet of things’, wat gericht is op duurzame producten en diensten.

Volgens Lorna moeten we als designers kijken hoe we producten, diensten en designs duurzaam kunnen aanpakken. Alleen op die manier krijgen al die connected devices een betekenisvolle rol spelen in ons leven. Dat holistische denken vond ze ook bij een aantal instituten die zich bezig houden met de toekomst van de mensheid en de plaats van elk individu: The Hague Center. Summ()n  en Context Institute

De hackbaarheid van designs en producten is volgens haar ook een goede manier om mensen betrokken te krijgen bij het vormen van ons eigen Internet of things. Arduino, the LilypadNanode en Sensortag waren volgens haar mooie voorbeelden van platforms die ideeën voortbrengen die nog niet eerder verkend zijn. Bekijk Lorna’s volledige presentatie op Youtube

Op 26 oktober 2012 spraken 14 vooraanstaande designers en experts bij de “Dutch Design Week goes Digital“. Hieronder een persoonlijk verslag van een van de inspirerende sprekers. De experts spraken voor een gezelschap van PIBN leden en andere genodigden, met als doel: met ‘Digitaal Design’ plek te veroveren in het Dutch Design landschap.

Categorieën: