Gepubliceerd op

Duurzame, veilige en waardevolle datauitwisseling tussen mensen, bedrijven en overheden.

De een na de andere organisatie komt met hun succesverhaal op de data-gedreven bedrijfsvoering. Vaak is het verhaal gecombineerd met woorden als: ‘de klant centraal’. Er lijkt echter niet genoeg data zijn. We hebben het over data van huis tuin en keuken mensen: je moeder, je buurman, de burgermeester, jezelf en je kind. Hoe zorgen we ervoor dat de rupsje-nooit-genoeg-data-strijd tussen bedrijven niet over de rug van mensen gaat? Hoe vertegenwoordigen we het belang, de vrijheid en het mandaat van mensen op dit slagveld?

Soms denk ik “Zijn de belangen van mensen over hun eigen data misschien in de uitverkoop?” Als dat zo is, dan moeten we er ook wat aan doen. Misschien zelfs voordat het gebeurd, als het kan. Het is daarom tijd dat de data-uitwisseling tussen mens en organisatie gelijkwaardig is. Om dat gedaan te krijgen moeten we samenwerken met het oog op waarde, eigenaarschap, transparantie en openheid.

Een open, Europese standaard voor data-uitwisseling voor mensen

Er is een standaard nodig voor eenvoudig, transparante regie over eigen data van en voor mensen. Daarbij is een open, uniforme, collaboratie voor datagebruik door organisaties en overheden nodig. Een standaard waar mensen kunnen handelen èn onderhandelen over de waarde van hun en onze data. Een standaard die data als een waardevolle uitwisselingsstroom ziet, in plaats van bakjes data verspreid over bedrijven en overheden.

Ik wil graag dat Europa en innovatieland Nederland als leider, een start maakt aan deze standaard. Dat we snel laten zien dat het werkt voor mensen als Janette in de buurtsuper, tot de CTO van Bol.com, van de schilder in Nieuw Vennep tot de bankdirecteur in Brussel.

“Met deze standaard is ieder persoon is baas over alle eigen data, in de broekzak, op de bank, op straat, bij de reclame boertjes van Youtube en het AD en bij de overheid groot en klein. Europa, met innovatieland Nederland voorop, helpt met het vormen van een open, duurzame persoonlijke-data-uitwissel-standaard.”

Peet Sneekes over het Grondbeginsel van open data uitwisseling van mens gerelateerde gegevens

Het moet een standaard worden voor een open, versleutelde datauitwisseling van persoonlijke gegevens die tot 2300 niet te kraken is. Van bank tot overheid, van Google tot voetbalclub, allemaal voor mensen. Een strakke regie vanuit overheid is belangrijk voor een gezonde machtsbalans tussen mens en organisatie. Bedrijven hebben de power om slim te innoveren en de slagkracht om dit tot een succes te maken.

Met deze standaard is ieder persoon is baas over alle data, in de broekzak, op de bank, op straat, bij de reclame boertjes van youtube en het AD en bij de overheid groot en klein. Europa met innovatieland Nederland voorop, helpt met het vormen van een open, duurzame persoonlijke-data-uitwissel-standaard.

Lid worden van jouw data, in ruil voor waarde

De standaard zorgt ervoor dat organisaties TIJDELIJK ‘lid kunnen worden’ van een deel van jouw data-stroom. Zo’n lidmaatschap is dan wel in ruil voor iets waardevols (de beste prijs, de minste zorg, de leukste buurt). En als jij stop zegt, verdwijnt de data bij de tegenpartij. Allemaal automagisch en netjes zoals de AVG vraagt. Het lijkt een beetje op pub-sub (voor de nerds onder ons).

Dit alles kan bijvoorbeeld via een federatie-systeem zoals blockchain, maar wel met het milieu in het hart, dus zuinig zonder veel energieverspilling. Het is open, versleuteld en gefedereerd zodat niemand ‘baas’ kan zijn over jouw data, behalve jezelf. Het is open en gefedereerd zodat iedereen erop aan kan sluiten met jouw toestemming.

De rupsjes-nooit-genoeg houding op persoonlijke data zal daarmee verdwijnen, want combineren en samenwerken is winnen. Merken zullen zich definiëren door een aantrekkelijke combinatie van mooie diensten en producten die passen in het leven van elk mens, in plaats van een strijd van kopietjes.

Data van je slimme leven, werken en wonen

‘Eigenaarschap’ van publieke, gedeelde en object-data gaat gebaseerd op jouw aandeel. Jouw huis is van jou, dus het is ook jouw data. Een slimme tussenpartij zorgt ervoor dat er verantwoord en veilig gebruik gemaakt kan worden van jou data. Zo ontstaat er een heel ecosysteem van hoe de waarde van data van mensen, huizen, verkeer, bedrijven en steden met evenveel zorg word omgezet naar een waardevol product of dienst bij bedrijven.

Jij kan ook mede bepalen aan wie namens jou waarde mag voorstellen op basis van jouw data. Een soort van data-makelaar. Bijvoorbeeld: in ruil voor jouw rijgedrag, mogen verzekeraars de beste polis voorstellen èn de perfecte onderhoudspartij aanbieden, of op basis van de samenstelling van de buurt, mogen buren van het wandelpark een speelpark maken.

Pak de regie op je datavrijheid!

Omdat techniek beter in staat is om dingen van je te onthouden en daarin patronen te zien, zijn bedrijven met die techniek ook in regie geraakt over onze data. Dat is niet gezond. Niet voor de markt en ook niet voor mensen, gemeenschappen en ook niet voor bedrijven.

Wordt baas van je eigen data, zodat je data voor je kan laten werken!

Peet Sneekes

Laten we samen de regie pakken en mensen data-autonomie teruggeven. Wordt dus baas van eigen data en pak de vrijheid om jouw en onze data voor ons te laten werken!

Meer weten? Lees mijn interview over ‘smart living’ https://www.schade-magazine.nl/magazine-media/60/1581936407_schade_6_2019-lr.pdf (Pagina 14) en een beetje op deze smart city serie: https://startdetijd.nl/2020/09/een-serie-over-smart-cities-de-smart-city-primer-zeven-perspectieven/

Categorieën: