Gepubliceerd op

Henk Haaima, Mirabeau – Ontdek het klassieke grafisch ontwerpvak in de digitale wereld

Henk Haaima is een collega, en één met een visie over het designproces en welke rol de designer heeft in de hele flow van digitaal design. Zijn presentatie leid hij in met Vasilis van Gemert’s artikel over hoe een Web Design programma eruit zou moeten zien. Het centrale thema in zijn presentie is dat designers moeten nadenken hoe ze een design voor het web maken en waarom dat niet begint met Photoshop, maar met content.

” width=”900″ height=”378″ />

Volgens Henk moeten designers niet meer ‘een schilderijtje’ maken met Photoshop. De designer is meer een regisseur van de visuele elementen in digitaal design. Op die manier een design en het proces benaderen helpt bij het implementeren van ‘responsive design’ en het maken van een consistent design.

Hij pleit daarom ook voor een ‘Content First’ of misschien een ‘Typography First’ benadering, of terwijl: wel nadenken over de relatie tussen letter en woorden, niet over pixels. Met die benadering komen de klassiekers weer terug en we vinden weer typografie boeken op de bureaus, maar nu bij de technische bouwers, de frontender: * Grid Systems in Graphic Design – Josef Muller-Brockmann * Designer & the Grid – Julia Thrift

Dat mag de designer ook weer doen van Henk, dan krijg je namelijk je responsive grid kado: “Omarm de klassiekers uit het vak – typography first!”

Wil je alles zien? Dat kan met het Youtube filmpje van de presentatie van Henk.

Op 26 oktober 2012 spraken 14 vooraanstaande designers en experts bij de “Dutch Design Week goes Digital“. Hieronder een persoonlijk verslag van een van de inspirerende sprekers. De experts spraken voor een gezelschap van PIBN leden en andere genodigden, met als doel: met ‘Digitaal Design’ plek te veroveren in het Dutch Design landschap.

Categorieën: