Gepubliceerd op

Pieter Jan Pieters, OWOW – Live Performance “Sound on Intuition”

Pieter Jan Pieters verzorgde een muziekaal intermezzo, maar één met een boodschap en gedachte. Hij startte zijn presentatie met een optreden met electronische muziek geproduceerd met muziek-controllers die hij zelf heeft ontworpen. Meer hierover kan je zien op het vimeo-kanaal van owow.

photo_report.011

Muziek leren is vaak een kwestie van beweegpatronen laten slijten door veel oefening. Pas na veel oefenen kan je echt beginnen met muziek maken. Dat is volgens Pieter Jan een onhandige manier om snel het plezier van muziekmaken te leren kennen. Hij wil met zijn digitale muziek-‘controllers’ het ‘muziek maken’ weer intuïtief maken.

Zijn muziek-controllers zijn kleine gereedschapjes van aluminium en hout die heel fijn op je lichaam passen of daarmee interacteren. Zo zijn er ’finger’, ’wop’, ’heart’, ’kick’ en ’draw’, elk registreren een unieke interactie van het menselijk lichaam. Met die interactie kan je de toon, snelheid, volgorde van geluiden of muziek veranderen. Maar we zagen ook dat Pieter Jan de muziek kan filteren en zelfs live kan componeren! Zijn demonstratie zag er in elk geval erg indrukwekkend uit.

Het bleek -ook tot zijn verrassing- dat bijvoorbeeld autistische kinderen zich ‘begrepen voelden’ door zijn muziek-controllers. Dat is natuurlijk dé bevestiging van de thesis van intuïtief design. Zijn credo: “Listen to bodies, make the computer adept to us” vond ik erg fijn. Als je van lekkere electronische muziek houd, is deze video op Youtube van Pieter Jan zijn muziek en presentatie zeker de moeite waard.

Op 26 oktober 2012 spraken 14 vooraanstaande designers en experts bij de “Dutch Design Week goes Digital“. Hieronder een persoonlijk verslag van een van de inspirerende sprekers. De experts spraken voor een gezelschap van PIBN leden en andere genodigden, met als doel: met ‘Digitaal Design’ plek te veroveren in het Dutch Design landschap.

Categorieën: