Gepubliceerd op

De doendrempel

“I make things happen” staat er al een tijdje op mijn werk-profiel. Niets is namelijk bevredigender dan iets te zien gebeuren! Meer mensen moeten dat ervaren!

Mensen zijn erg goed in dingen niet laten gebeuren. Ik ook! Dat moet maar eens ophouden! Ik denk dat mensen meer geoefend moeten raken in dingen doen, in plaats van dat angstige huiswerk ontwijkende gedrag.

de_doe_drempel_peet_sneekes

Consensus en draakvlak

Iets wat haaks staat op ‘dingen laten gebeuren’ is ‘het erover hebben’. We moeten als kantoordieren, steeds vaker ’even zitten’ (zucht), een zeskoppig bilaatje hebben (kots) en draakvlak creëren over elk uurtje werk. En dan nemen we voor het gemak onze doen-collega’s mee, want die weten hoe het zit!

Stel je namelijk eens voor dat er geen consensus is over die ene scheet in de avondvullende powerpoint show voor de baas over de plannen van de uitvoering van de bewustheidvorming voor de daadwerkelijke bouw van de campagne icoontjes.

Ik haat consensus! Consensus veroorzaakt slechte en suffe dingen die mooi op elkaar passen. Het is verraad aan de essentie van mooie dingen. Ik wil daarom dat steeds meer mensen minder praten over consensus en tijd besteden aan doen.

Mensen zijn vergeten te vertrouwen en het kost ons geld!

Natuurlijk moet het juiste gedaan worden en daarvoor zijn tegenwoordig zoveel mensen mede verantwoordelijk. Dat maakt van ons angstige mensen. Dat is raar! Er is namelijk een antiek systeem voor het veroorzaken van de ‘het komt in orde’-gedachte.

Dat systeem is een beproeft, maar helaas en onterecht in onbruik geraakt: vertrouwen. Dat vertrouwen is er namelijk, want opdrachtgevers hebben geld op tafel gelegd. Als het goed is, is dat gebaseerd op minimaal een buikgevoel en maximaal een wurgcontract.

Vertel eens niet wat je gaat doen

Okay, wie heeft nog meer vertrouwen nodig? Niemand, dat is wie! Mensen zijn over het algemeen goed in hun werk en kunnen foutjes corrigeren op een vaardige manier. Anders waren ze allang ontslagen, of werden ze manager bij een investeringsfonds, toch?

Collega’s hoeven dus niet ‘meegenomen’ te worden voordat jij begint met het toepassen van jouw vaardigheden. Als ik dat zou doen, dan was ik elke dag tegen vier verschillende mensen aan het vertellen wat ik het volgende half uur ging doen. Waarom zou ik overleggen in plaats van die tijd te besteden aan een fantastische en continue verbeterende uitvoering van dat ene truckje wat ik de godganse dag uit zou kunnen voeren?

Doen is niet moeilijk en het is steeds minder werk

Dus minder kletsen, da’s de formule? Nou, bijna, want mensen zijn niet alleen onzeker over anderen, maar ook over zichzelf. Sterker nog, een overleg wordt meestal ‘ingeschoten’ vanwege de onzekerheid van de organisator. Die wilt eigenlijk eventjes op de knie van een hele boel zekere mensen, met een bekertje warme choco erbij.

Dus hoe kan je zekerder worden over jezelf? Doe dingen! Veroorzaak iets!

Realiseer dat dit artikel deels een preek aan mezelf is, maar doet u gerust mee en sla uzelf maar eens op uw borst en raakt overtuigt.

Doe dus gewoon dingen! Doe ook dingen die je normaal niet doet, want raad eens wat? Als je ze heb gedaan weet je twee dingen: het is niet moeilijk, het duurt alleen lang en: je vind het leuk of niet. Op beide heb je daarna invloed!

Je kan het èn sneller èn leuker maken door het meer te doen. Je weet wel, iets met ‘oefenen’ en het baren van kunst. Natuurlijk, als het stom werk blijkt, ga je iemand zoeken die het leuk gaat vinden.

Bewust beter worden in doen

Uitvogelen is overigens verplicht, zeker als je ondanks de garantie van vaardigheid nog niet alles zeker weet. Dat mag! Ook als bedrijf overigens! Wees er bewust van èn maak anderen er bewust van. Dat maakt alles nog leuker! Kan je voorstellen: elke dag iets nieuws leren, net als alle andere dingen voor het eerst: super spannend, bevredigend èn levert geld op!

Stop de doendrempelangst

We zijn vergeten hoe je erachter komt of ‘iets te doen is’ en daarom hebben we het er maar over. Er zijn teveel mensen die geld denken te verdienen met het praten met mensen die eigenlijk dingen willen doen.

Stop daarmee! Betrap jezelf en anderen zodra ‘je even moet zitten’, of het zoveelste bilaatje word opengetrokken. Vermens je, doe dingen èn maak ‘dingen doen’ mogelijk!

Categorieën: