Gepubliceerd op

Jon Matonis, Bitcoin Foundation & Forbes – The Appeal of a Nonpolitical Currency –

Jon Matonis is een crypto-econoom en hij sprak over de toekomst en kracht van een gedecentraliseerd betaalmiddel zoals Bitcoin. Bitcoin is een mathematisch gegenereerde valuta die sterk in opkomst is in het leven van menig ondernemer en consument.photo_report_eday2013_article-Jon_Matonis_Bitcoin_Foundation_Forbes

Volgens Jon heeft Bitcoin een aantal voordelen op onze ‘klassieke’ valuta zoals de euro en dollar. De waarde van deze valuta kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door centrale overheden. Dat is bij Bitcoin niet het geval, het leeft in een netwerk van digitale portemonnees. Die eigenschap brengt volgens Jon vrijheid en wat andere voordelen met zich mee waar iedereen blij van zou moeten worden.

Valuta is moeilijk uit te leggen

Het viel me op dat het best een uitdaging is om een concept als Bitcoin uit te leggen aan mensen die nauwelijks na hoeven te denken over het fundament achter geld. Het is er nu eenmaal. Ik ga naar mijn werk, daarvoor krijg ik geld en als ik bijvoorbeeld eten wil, dan betaal ik geld. Maar hoe kan het nou dat een organisatie die geen land is, zomaar een nieuw ruilmiddel kan verzinnen?

Eigenlijk gaat valuta over het ruilen van waarde en daar afspraken over maken. Om de vertaling van ‘uren werk’ naar ‘kroppen sla’ makkelijk te maken, word een middel gebruikt wat waardevast is: edelmetaal zoals goud. Al snel werd metaal vervangen door handzame ‘afspraak papiertjes’ die we geldbiljetten noemden en inmiddels zijn onze waarde-afspraken bijna alleen nog maar in de Bank-App en op de chip-kaart te vinden.

Een nieuwe valuta: Bitcoin

Als je een nieuwe valuta wilt uitvinden, dan vind je dus een ruilmiddel uit waarvan de waarde wordt afgesproken. Bitcoin is net -als vroeger bij onze gulden- gebaseerd op de waarde van een schaars goed. Bij Bitcoin is die schaarste veroorzaakt door een mathematische berekening die maximaal 21 miljoen codes oplevert. Die codes worden berekend door een netwerk van computers over de hele wereld, een rekenkracht die inmiddels die van SETI-at-home heeft geëvenaard. Door die koppeling gaat ook niet zomaar BitCoins op z’n gat; er is altijd wel een computer beschikbaar.

Dat berekenen is ondanks de brute rekenkracht nog zó moeilijk dat we sinds het begin van Bitcoin (5 jaar geleden) net over de helft zijn met het genereren van het totaal aantal mogelijke getallen. De schatting is dat in de 22ste eeuw alle Bitcoins zijn gegenereerd. Daarna kunnen er geen nieuwe Bitcoins meer bijmaken en dat houd de waarde van Bitcoins stabiel.

Het handelen van Bitcoins gaat digitaal, door het uitwisselen van bestanden en een gedistribueerd systeem die dergelijke transacties controleert. Er is geen bank of instantie tussen die de rekeningen bijhoud, maar je heb op jouw computer een rijtje met bestanden die elk in te ruilen zijn voor diensten en producten.

Om dat makkelijker te maken zijn er allerlei handige apps en dat zal volgens Jon nog makkelijker worden. De drempel voor normale mensen is dat elke Bitcoin-gebruiker een erg lange code krijgt waarmee de Bitcoins aan jouw worden toegekend; die codes zijn nogal onhandelbaar en moeilijk te onthouden. Dat moet dus nog makkelijker.

De Bitcoin is bijna mainstream

Onderling accepteren al veel internetbedrijven de Bitcoin en intussen haken steeds meer bedrijven en mensen aan waardoor de waarde van de Bitcoin nog stabieler wordt. Ook financiële instellingen zoals creditcards en PayPall zijn bezig om net als euro’s en dollars ook Bitcoins te accepteren als legitiem betaalmiddel.

De waarde van Bitcoins wordt natuurlijk ook uitgedrukt in andere valuta, op dit moment is de Bitcoin ongeveer 137 euro waard. Dat betekend dus dat een avondje naar de film niet meer dan 20 Bitcoin-cent kost. Omdat het aantal Bitcoins vast ligt zal naarmate er meer mensen mee gaan handelen de waarde nog meer omhoog gaan. Als dat gebeurd komen er geen nieuwe Bitcoins bij, maar zal men nog meer achter de komma gaan rekenen.

Digitaal geld, met de voordelen van contant

Hij vergelijkt Bitcoin met contant geld. Contant is anoniem, direct en kan niet afgekeurd of teruggedraaid worden door een bankinstelling omdat het doel of de afzender hen niet bevalt. Met het verdwijnen van contant geld is een behoefte ontstaan, wat gevuld kan worden door Bitcoin èn meer! Dat ‘meer’ zit hem voornamelijk in de vrijheid die ontstaat. Vrijheid in handelen, transparantie en marktwerking. Hij geeft toe dat dit voor sommigen in onze economie best eng kan zijn, maar het werkt bevrijdend voor consumenten en ondernemers.

Heeft Bitcoin de toekomst?

Er zijn inmiddels ook andere crypto valuta’s op de markt gekomen. Jon gelooft echter dat Bitcoins’ voorsprong van 5 jaar een solide basis is voor een stabiele, nieuwe manier van betalen. Hoe dan ook: crypto valuta’s are here to stay.

Op 10 oktober 2013 spraken diverse experts bij de “Emerce eDay Conferentie 2013“. Bovenstaande is een persoonlijk verslag van een van de inspirerende sprekers.

Categorieën: